Božićne jelke bube – rješavanje insekata na božićnom drvcu

Sadržaj:

Božićne jelke bube – rješavanje insekata na božićnom drvcu
Božićne jelke bube – rješavanje insekata na božićnom drvcu
Anonim

Dok je "što više, to bolje" obično odličan moto tokom praznične gozbe, vaša dobrodošlica možda neće uključivati insekte. Ipak, četinar koji ponosno nosite u dnevnu sobu može biti domaćin bubama za božićno drvce.

Zaista nema ništa opasno u vezi s bubama na božićnom drvcu, tako da nema potrebe da se previše uzrujavate. Dovoljno je biti svjestan ovih štetočina božićnog drvca i poduzeti nekoliko jednostavnih mjera opreza da ih spriječite da podijele vaš odmor.

Bube na božićnom drvcu

Lijepo je voziti se pored farme božićnih drvaca u jesen i vidjeti sve mlade četinare kako samo čekaju svoj praznični trenutak. Također nas podsjeća da se drveće uzgaja na otvorenom i, kao i sve druge vanjske biljke, može biti dom za prezimljavanje buba ili jaja insekata.

Četinar je ugodno mjesto za bube poput lisnih uši ili potkornjaka da prežive zimu. Insekti božićnog drvca nalaze mlado drvo kao dobro zaštićeno mjesto za život kroz hladnoću i snijeg zimskih mjeseci.

Insekti božićnog drvca koji žive na drvetu na otvorenom čekaju proljeće da se aktivira. Kada unesete drvo u svoj dom, bube su tople i misle da je došlo proljeće. Ovo se ne događa tako često koliko bi moglo, jer stručnjaci procjenjuju da će samo jedno od 100.000 stabala udomiti bube za božićno drvce. Međutim, u slučaju da vaš to uradi,dobra je ideja da znate šta da radite.

Sprečavanje insekata božićnog drvca u zatvorenom prostoru

U ovom slučaju, unca prevencije je vrijedna funte lijeka, ali nemojte ni razmišljati o prskanju vašeg drveta pesticidima. Prvo, ne želite da vaša porodica bude izložena pesticidima i štaviše, oni čine drvo zapaljivijim.

Umjesto toga, riješite se svih potencijalnih grešaka prije dolaska dana ukrašavanja drveća. Posječeno drvo spremite u svoju garažu na nekoliko dana kako bi se bube prvi put pojavile tamo. Dobro protresite drvo, pripremite usisivač za uklanjanje buba koje izbiju iz grana.

Spucati drvo pre nego što ga unesete, kao i većinu sobnih biljaka, takođe je dobra ideja, sve dok mu date dovoljno vremena da se osuši pre nego što ga unesete unutra.

Imajte na umu da sve greške koje se pojave neće povrijediti vas ili vašu porodicu. Oni su jednostavno smetnja, a ne opasnost.

Preporučuje se: