Otvaranje pupoljaka na Callas: Kako dobiti cvjetanje Calla ljiljana

Sadržaj:

Otvaranje pupoljaka na Callas: Kako dobiti cvjetanje Calla ljiljana
Otvaranje pupoljaka na Callas: Kako dobiti cvjetanje Calla ljiljana

Video: Otvaranje pupoljaka na Callas: Kako dobiti cvjetanje Calla ljiljana

Video: Otvaranje pupoljaka na Callas: Kako dobiti cvjetanje Calla ljiljana
Video: Part 1 - Anne of Green Gables Audiobook by Lucy Maud Montgomery (Chs 01-10) 2024, Maj
Anonim

Ovo upadljivo cvijeće je općenito vrlo lako uzgajati, ali kada se pupoljci kala ne otvore, propuštate njihovu ljepotu. Otvaranje pupoljaka na kalama obično nije teško, ali može postojati nekoliko problema koji se lako mogu riješiti s vašom biljkom. Podešavanje jedne ili dvije stvari trebalo bi vam pomoći da vratite svoje cvjetanje.

Zašto moj ljiljan ne cvjeta?

Sve dok je kala posađena na pravom mestu i ima prave uslove za rast, trebalo bi da proizvede obilno cvetanje. S druge strane, ako imate kala koji ne cvjetaju, posebno ako pupaju, ali se ne otvaraju, onda to može ukazivati na problem sa stanjem biljaka:

  • Tlo na kojem raste vaša biljka može biti previše gusto ili može sadržavati previše teške gline.
  • Vaš ljiljan je možda zasađen preduboko u tlu.
  • Možda previše zalijevate ili premalo zalijevate svoj ljiljan.
  • Vaša kala će možda trebati malo gnojiva da bi joj dala potrebne hranjive tvari.

Još jedna mogućnost zašto se vaši pupoljci kala ne otvaraju može biti da je bio prisiljen da procvjeta rano u rasadniku. Ovo može biti slučaj ako je ovo prva godina da stavite biljku u svoju baštu. Ako je tako, jednostavno ćete morati pričekati sljedećegodine da dobijete više cvjetanja.

Kako dobiti cvatu na Calla Lilies

Kada utvrdite potencijalni razlog zašto vaš kala ne cvjeta, popravljanje bi trebalo biti jednostavno. Na primjer, kada zalijevate, zapamtite da ove biljke vole vlažno tlo koje nije previše vlažno. Redovno ga zalivajte, ali vodite računa da zemlja dobro drenira. Ako je problem drenaža ili teška zemlja, možda ćete morati presaditi ljiljan na bolje mjesto u svom vrtu.

Ako nijedno od ovoga nije problem, pokušajte oploditi svoju kala kako biste dobili više cvjetanja. U rano proleće koristite izbalansirano đubrivo. Takođe je važno znati da lukovica kala preko zime čuva hranljive materije koje potiču iz listova. Ne šišajte lišće na vašoj biljci dok ne požuti ili ne ugine, inače biste mogli prekinuti zalihe hranjivih tvari.

Zašto moj kala ne cvjeta je lako odgovoriti. Postoji samo nekoliko jednostavnih stvari koje možete pokušati da budete sigurni da ćete dobiti više cvjetanja u kojima ćete uživati tokom vegetacije.

Preporučuje se: