Sakupljanje spora paprati - Kako sakupiti spore od paprati staghorn

Sadržaj:

Sakupljanje spora paprati - Kako sakupiti spore od paprati staghorn
Sakupljanje spora paprati - Kako sakupiti spore od paprati staghorn

Video: Sakupljanje spora paprati - Kako sakupiti spore od paprati staghorn

Video: Sakupljanje spora paprati - Kako sakupiti spore od paprati staghorn
Video: 🌿 HELECHOS Siembra en CASA desde Esporas!!! 2024, Maj
Anonim

Staghorn paprati su zračne biljke – organizmi koji rastu na ivicama drveća umjesto u zemlji. Imaju dvije različite vrste listova: ravnu, okruglu vrstu koja se drži za stablo domaćina i dugačku, razgranatu vrstu koja podsjeća na rogove jelena i biljci je dobila ime. Na ovim dugim listovima možete pronaći spore, male smeđe kvržice koje se otvaraju i šire sjeme paprati. Nastavite čitati kako biste saznali više o tome kako sakupljati spore iz biljaka paprati jelenog roga.

Skupljanje spora na paprati staghorn

Prije nego što se previše uzbudite u vezi sa razmnožavanjem spora paprati staghorn, važno je znati da je to daleko od najlakšeg načina razmnožavanja. Podjela je mnogo brža i obično pouzdana. Ako i dalje želite sakupljati spore i spremni ste čekati barem godinu dana na rezultate, to je vrlo izvodljivo.

Spore na biljkama paprati se razvijaju tokom ljeta. U početku se pojavljuju na donjoj strani dugih listova nalik na rogove kao zelene kvrge. Kako ljeto odmiče, izbočine tamne do smeđe – ovo je vrijeme za berbu.

Najbolji način da sakupite spore na paprati jelena je da odsiječete jedan od listova i stavite ga upapirne kese. Spore bi se na kraju trebale osušiti i pasti na dno vrećice. Alternativno, možete pričekati dok se spore ne počnu sušiti na biljci, a zatim ih nježno sastrugati nožem.

Razmnožavanje spora paprati staghorna

Kada dobijete spore, napunite posudu za seme sa podlogom za saksiju na bazi treseta. Pritisnite spore na vrh podloge, pazeći da ih ne prekrivaju.

Zalijte posudu za sjeme odozdo tako što ćete je ostaviti na nekoliko minuta u posudi s vodom. Kada je zemlja vlažna, izvadite je iz vode i ostavite da se ocijedi. Pokrijte pleh plastikom i stavite je na sunčano mjesto. Održavajte tlo vlažnim i budite strpljivi – može proći tri do šest mjeseci da spore proklijaju.

Kada biljke imaju par pravih listova, presadite ih u pojedinačne saksije. Može proći do godinu dana da se biljke uspostave.

Preporučuje se: