Razdvajanje biljaka za poklone: Podjela vrtnih biljaka za davanje drugima

Sadržaj:

Razdvajanje biljaka za poklone: Podjela vrtnih biljaka za davanje drugima
Razdvajanje biljaka za poklone: Podjela vrtnih biljaka za davanje drugima

Video: Razdvajanje biljaka za poklone: Podjela vrtnih biljaka za davanje drugima

Video: Razdvajanje biljaka za poklone: Podjela vrtnih biljaka za davanje drugima
Video: Part 1 - Fathers and Sons Audiobook by Ivan Turgenev (Chs 1-10) 2024, April
Anonim

Razdvajanje biljaka je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja mnogih vrsta. Kada se uzgajaju u idealnim uvjetima, višegodišnje i sobne biljke mogu brzo postati prevelike za svoje rubove ili kontejnere. Podjela biljaka je ključna za njihovo održavanje u cvatu i da izgledaju apsolutno najbolje. Čineći to, mnogi vrtlari sa zadovoljstvom otkriju da im podjela biljaka ostavlja dosta više od očekivanog, pa zašto ne razmisliti o davanju poklona za podjelu biljaka.

Podjela vrtnih biljaka za davanje

Mnogi vrtlari se raduju rutinskoj podjeli biljaka kako bi povećali veličinu svojih ukrasnih vrtova. Podjela biljaka je relativno jednostavna, pod uslovom da je zadatak obavljen u pravo vrijeme i pravilnom tehnikom. To će se razlikovati od vrste biljke do druge; međutim, većina podjela se vrši u proljeće čim započne novi rast. Ovo omogućava minimalno oštećenje biljke i dovoljno vremena za oporavak od postupka. Iako većina odlučuje da ponovo posadi svoje gredice, podela baštenskih biljaka za poklone je još jedna popularna opcija.

Poklanjanje podjela biljaka je odličan način da podijelite svoju ljubav prema vrtlarstvu sa prijateljima i porodicom. Ne samo da je podjela biljaka kao poklona prilično promišljena, već je i odličan način da podijelite s onima koji su isto takostrastven za hobi.

Iako je cijepanje biljaka za poklone izuzetno štedljiv način proslave raznih prilika, to ne znači da je poklon napravljen bez obzira. Određene biljke, poput naslijeđa, mogu imati značajno značenje koje im se pripisuje. Podjela biljaka kao poklona može imati i dobiti veliku sentimentalnu vrijednost jer se prenose kroz porodice od jednog člana do drugog.

Pokloni odjela za biljke

Da započnete podjelu vrtnih biljaka za poklone, prvo odaberite biljku koja je spremna za podjelu. Ove biljke treba da budu zdrave, bez bolesti i da imaju dobro uspostavljen korenov sistem.

Dalje, biljke će morati da se podignu sa zemlje (ili stuba) kako bi se izložila gruda korena. U zavisnosti od vrste, biljke se tada mogu rezati ili razbijati.

Kada se podijele, darovi za podjelu biljaka mogu se ukorijeniti ili staviti u ukrasne saksije i kontejnere. Postavite saksije na sunčano mjesto i nastavite često zalijevati sve dok biljke ne počnu proizvoditi novi rast.

Sada imate prekrasan poklon za pokloniti.

Preporučuje se: