Zrenje špageti tikve - Kako sazreti tikvicu nakon branja

Sadržaj:

Zrenje špageti tikve - Kako sazreti tikvicu nakon branja
Zrenje špageti tikve - Kako sazreti tikvicu nakon branja

Video: Zrenje špageti tikve - Kako sazreti tikvicu nakon branja

Video: Zrenje špageti tikve - Kako sazreti tikvicu nakon branja
Video: Кин-дза-дза! (FullHD, комедия, реж. Георгий Данелия, 1986 г.) 2024, Maj
Anonim

Prije nego što počnete sa berbom špageti tikvice, prvo morate utvrditi da li je vaša tikvica zrela i spremna za odsijecanje s vinove loze. Uvijek je najbolje da se sazrijevanje špagete tikve odvija na lozi, međutim, ako prvi jaki mraz zime nastupi nešto ranije nego što se očekivalo, onda je moguće skinuti špagete s loze i ostaviti da nastavi sazreti. Pričaćemo o tome malo kasnije.

Određivanje zrelosti špageti tikve

Da biste pravilno ubrali špagete tikvice, morate naučiti kako odrediti da li su špageti tikvice zrele ili ne. Kada tikva dobije zlatnožutu ili tamnožućkastu boju, obično je spremna za branje.

Koža tikvice će biti vrlo debela i tvrda. Ako koristite nokat da probodete tikvu, znat ćete da je zrela ako vaš nokat ne probije tikvu. Na tikvicama ne bi trebalo biti nikakvih mekih tačaka. Osim toga, loza će se smežurati, umrijeti i dobiti smeđu boju kada tikva bude zrela i spremna za berbu.

Može li tikva sazreti s vinove loze?

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u vezi sa zrenjem zimske tikvice je: „Hoće li špageti tikvice sazreti sa vinove loze?“Nažalost, odgovor ovisi o tome koliko je tikva zrela. Ako možete da kucate na skvoš, a zvuči i osjeća se nekako čvrsto, vjerojatno ste spremni za početak. Međutim, ako je još mekano, onda neće sazreti sa loze.

Kako sazreti tikva nakon branja

Ako na kraju vegetacije, koja je uglavnom krajem septembra ili možda čak početkom oktobra, imate nezrele tikve koje trebate sazreti sa loze, nemojte se plašiti, jer se to može učiniti. Ne morate da izgubite tu zelenu tikvu, pa se nemojte usuditi da je bacite! Umjesto toga, evo šta trebate učiniti:

  • Prvo, poberite sve zelene, nezrele špagete tikvice i isecite ih sa vinove loze (ne zaboravite da ostavite nekoliko inča (5 cm) loze).
  • Operite tikvice i osušite ih.
  • Nađite toplo i sunčano mjesto za tikvu da sjedi i sazrije. Tikve ne mogu sazreti bez adekvatne količine sunčeve svetlosti. Pobrinite se da zelena strana tikvice dobije najviše sunčeve svjetlosti.

To je to. Kada sazrije, vaša špageti tikva bi trebala dobiti lijepu zlatno žutu boju.

Preporučuje se: