Uzgajite novo drvo iz panja - savjeti o rezidbi izdanaka iz panja

Sadržaj:

Uzgajite novo drvo iz panja - savjeti o rezidbi izdanaka iz panja
Uzgajite novo drvo iz panja - savjeti o rezidbi izdanaka iz panja

Video: Uzgajite novo drvo iz panja - savjeti o rezidbi izdanaka iz panja

Video: Uzgajite novo drvo iz panja - savjeti o rezidbi izdanaka iz panja
Video: Ožiljavanje reznica smokve u vodi (How to root fig cuttings in water) 2024, April
Anonim

Kada se vaše omiljeno baštensko drvo konačno sruši, to nije nužno kraj reda. Ako pričekate neko vrijeme, možda ćete vidjeti kako drvo pokušava ponovno izrasti.

Može li drvo izrasti iz panja? Sasvim je moguće ponovno uzgojiti određene vrste drveća iz debla. Čitajte dalje kako biste naučili koji je najbolji način da se panjevi ponovo uzgajaju u drveće.

Regrow Tree from Stump

Ako hodate kroz šumu, vidjet ćete mnoga stabla koja niču iz vrhova panjeva. Priroda često naporno radi na ponovnom uzgoju posječenog drveća, bez obzira da li se vrtlar slaže ili ne. To je zato što je nicanje panjeva prirodan način da se oboreno drveće regeneriše, omogućavajući da se stabla vrate nakon što šumski požar ili čak jelen ubije mlado drveće.

Kako se to dešava kada panj nema ni grana ni lišća? Korijenje drveta je pohranilo dio energije koju je drvo stvorilo tokom fotosinteze i, kada gornji dio drveta padne, ta energija se usmjerava u novi rast iz panja.

Grow Back Tree Stump

Može li drvo izrasti iz panja? Mnoge vrste drveća mogu i rastu. Ali ne sve. Drveće koje brzo raste je ono koje će najvjerovatnije izrasti izdanci koji se mogu pretvoriti u drveće. Nekoliko vrsta poznatih po ovoj sposobnosti su vrbe, evropski kesteni,topola, pamuk i brijest.

Sporo rastuća stabla poput hrasta, javora i čempresa, kao i većina četinara, ne niču tako dobro iz stabala. To znači da je veoma teško ponovo izrasti jedno od ovih stabala iz debla.

Najbolji način da uzgajate panj

Ako se pitate kako uzgajati drvo iz panja, prvi korak je strpljenje. Odmaknite se i vidite da li panj nikne. Kada se to dogodi, vjerovatno će biti više od nekoliko klica. Ako želite grm, pustite sve izdanke da rastu i odrežite ih kada dođu do željene veličine.

Ako se nadate drugom stablu pune veličine, morat ćete odabrati najbolje izdanke i ukloniti ostale. Odaberite jedan ili dva od najviših izdanaka koji rastu iz zemlje u blizini panja, a ne one koji rastu iz panja. Oni koji niču direktno iz panja možda neće razviti dovoljno jaku osnovu da postanu veliko drvo. Nastavite rezati sve ostale izdanke dok ne prestanu rasti.

Preporučuje se: