Problemi sa zalijevanjem breskve: šta učiniti kada je vaše drvo breskve poplavljeno

Sadržaj:

Problemi sa zalijevanjem breskve: šta učiniti kada je vaše drvo breskve poplavljeno
Problemi sa zalijevanjem breskve: šta učiniti kada je vaše drvo breskve poplavljeno

Video: Problemi sa zalijevanjem breskve: šta učiniti kada je vaše drvo breskve poplavljeno

Video: Problemi sa zalijevanjem breskve: šta učiniti kada je vaše drvo breskve poplavljeno
Video: Planting Fruit Trees for MAXIMUM Growth and Harvest 2024, Maj
Anonim

Navodnjavanje breskve može biti pravi problem pri uzgoju ovog koštičavog voća. Stabla breskve su osjetljiva na stajaću vodu i problem može smanjiti prinos usjeva, pa čak i ubiti drvo ako se ne riješi. Najbolji način da se nosite sa situacijom kada je drvo breskve preplavljeno je da izbegnete da se to uopšte desi.

Problemi sa breskvinim stablom zalivanja

Dok većina usjevnih biljaka preferira da nema stajaću vodu, neke to podnose bolje od drugih. Stabla breskve nisu na toj listi. Vrlo su osjetljivi na zalijevanje vode. Stajaća voda oko korijena drveta može uzrokovati ozbiljne probleme. Glavni problem je to što zalijevanje stvara anaerobno okruženje za korijenje. Korijenima je potreban pristup kiseoniku u tlu da bi bili zdravi i rasli.

Znakovi natopljenog drveća breskve uključuju promjene boje lišća od zdrave zelene do žute ili čak tamno crvene ili ljubičaste. Lišće tada može početi da opada. Na kraju, korijenje će umrijeti. Kada se ispita, mrtvi korijen će izgledati crno ili tamno ljubičasto iznutra i ispuštati užasan miris.

Kako izbjeći breskve u stajaćoj vodi

Ključ za izbjegavanje zalijevanja breskve je spriječitiprekomjerno zalijevanje i sakupljanje stajaće vode. Znati koliko zalijevati drvo breskve je dobra polazna tačka. Otprilike 2,5 cm vode tokom bilo koje sedmice bez kiše bi trebalo da bude dovoljno. Također je važno posaditi drveće breskve na područjima gdje će se tlo dobro drenirati ili dotjerati tlo da se drenira.

Poljoprivredna istraživanja su pokazala da uzgajanje drveća breskve na uzdignutim grebenima ili gredicama također može održati tlo sušnijim i spriječiti da voda stoji oko korijena. Također možete minimizirati rizik od zalijevanja vodom odabirom određenih podloga. Pokazalo se da stabla breskve cijepljena na Prunus japonica, P. salicina i P. cerasifera bolje prežive prelijevanje od onih na drugim podlogama.

Pošto smo posebno osjetljivi na to, zalijevanje je ozbiljan problem sa stablima breskve. Treba voditi računa o tome da spriječite stajaće vode kako biste izbjegli manji prinos voća, pa čak i smrt vaših voćaka.

Preporučuje se: